Apa itu Skybox

Fungsi Skybox / Openbox

Soalan lazim :

1) Ni pakai stream TV guna internet ke?

                TIDAK. Cuma perlukan beberapa Kilobyte sahaja untuk sambungan  ke pelayan (server)  perkidmatan ini.  Jika anda menggunakan TM streamyx / Unify / Maxis HomeFibre,  kadar penggunaan data oleh  system ini  tidak akan menjejaskan kelajuan internet anda untuk kegunaan lain. Tetapi  untuk perkhidmatan internet pra-bayar terhad  broadband 3G,  sebaiknya anda tidak berkongsi penggunaan internet dengan peralatan lain.

2) Jadi pakai broadband pun boleh kah?

                Ya. Boleh. Cuma openbox x5 boleh support modem 3G usb tanpa  perlukan router 3G.  Skybox F3/F5  tidak support sambungan terus modem 3G usb,  sebaliknya mesti digunakan bersama 3G router

* Hanya 3G usb modem Huawei berikut boleh digunakan terus ke Openbox X5 (Direct plug-in):-    

   1. E1550 
   2. E173-u 
   3. E1750 
   4. E1752 
   5. E367

Link  3g modem  yang bersesuaian dengan router TL-MR-3020.

 

3) Jika saya tiada salah satu dari yang diperlukan seperti saya tiada piring @stro, boleh juga kah?

                Tidak  boleh. Perlu ada piring @stro yang berfungsi dengan baik dan juga sambungan internet sepanjang masa menonton.

4) Betul ke semua channel @stro dapat di tonton?

               Betul. Saluran-saluran HD , @tro First & Best belum lagi dapat di tonton untuk masa ini. 

5) Kualiti gambar?

               Bagi decoder skybox F5 dan openbox X5 , ia setanding dengan @stro. Malah sekiranya anda menggunakan system TV plasma/lcd/led dengan sambungan cable HDMI, kualiti gambar adalah lebih baik setanding kualiti HD.

6) Tapi TV saya tiada HD. TV lama, tiada sambungan HDMI. Boleh ke gunakan openBox/skybox?

              Boleh. Cuma kena gunakan kabel AV  (kabel 3 warna, kuning, putih,merah).  Kualiti gambar adalah sama seperti  decoder @stro SD.

7)  Jenis TV apa yang sesuai?

            Semua  jenis TV . Tetapi sekiranya ada sambungan HDMI, paparan menu dan gambar adalah  lebih memuaskan kerana resolusi HDMI (TV LCD/LED/Plasma) adalah lebih tinggi daripada  resolusi dengan sambungan AV kabel (TV lama).

8 ) Menggunakan dekoder ini tak salah disisi undang-undang kah?

           TAK SALAH. Untuk pengetahuan anda , skybox dan OpenBox ni macam komputer juga ada motherboard, cpu, memory dan lain-lain. Anda dapatkan siaran dengan konsep Card Sharing. Pihak pembekal mendapatkan saluran-saluran berbayar tertentu secara sah dari penyiar (Astro, indovision dll) dan membenarkan anda berkongsi untuk mendapatkan saluran berkenaan dengan bayaran minima. Kerana itulah anda cuma bayar sedikit tetapi dapat banyak saluran.

     Akta Komunikasi dan Multimedia 1998

Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 merupakan satu Akta berkenaan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangkakerja bagi campurtangan kerajaan Malaysia dalam memantau industri komunikasi dan multimedia. Aktiviti-aktiviti dan perkhidmatan-perkhidmatan yang dikawal di bawah Akta ini termasuk penyiaran tradisional, telekomunikasi dan perkhidmatan atas talian, termasuk kemudahan dan rangkaian yang digunakan dalam memberikan perkhidmatan tersebut, serta kandungan yang dibekalkan menerusi kemudahan-kemudahan dan rangkaian tersebut. Bagaimanapun, tiada peruntukan di dalam Akta ini yang membenarkan penapisan Internet. Di bawah Rang Jaminan MSC Malaysia (MSC Malaysia Bill of Guarantees), Kerajaan Malaysia berikrar tidak akan menapis Internet.

Dalam usaha mengekang penyebar khabar angin menggunakan komunikasi elektronik, peruntukan Seksyen 233 menyebut seseorang boleh didenda “tidak melebihi RM 50,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan hendaklah juga boleh didenda selanjutnya RM 1,000.00 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.”

Namun semakan ke atas peralatan Dreambox dan Openbox di dapati ia menggunakan talian internet. Kerajaan Malaysia telah berikrar tidak akan menapis kandungan internet di Malaysia.

9)  Apa bezanya  dengan Parabola?

              Parabola sangat berbeza dengan Skybox/OpenBox. Parabola ini hanya bayar sekali, pasang sekali dan digunakan seumur hidup tanpa bayaran lain. Percuma seumur hidup. Skybox/OpenBox dikenakan bayaran bulanan atau tahunan bergantung pada pilihan anda. Dish parabola jauh lebih besar, manakala skybox/openbox cukup dengan dish @stro sediaada.

Kedua : Parabola dapat siaran daripada Indonesia, Pakistan, China, Taiwan dll. Ia lebih kepada TV seluruh dunia. Siaran @stro tiada pada Parabola. Sementara Skybox dan OpenBox memang disesuaikan dengan channel-channel tertentu seperti @stro.

Ketiga : Memasang Parabola adalah menyalahi undang-undang telekomunikasi Malaysia. Sementara Skybox/ Openbox tidak menyalahi undang-undang. Pemasangan Skybox/ Openbox adalah dengan sambungan kombinasi TV + Dish + LAN. Sementara Parabola hanyalah TV + Dish.

Skybox dan Openbox tidak boleh dipasang sekiranya tiada sambungan internet, tetapi Parabola boleh dipasang tanpa sambungan internet

          Cakera parabola tidak dibenarkan kerana menerima siaran negatif

KUALA LUMPUR: Orang awam tidak dibenarkan menggunakan cakera parabola untuk menerima siaran televisyen luar negara kerana bahan siaran berkenaan memberi kesan negatif kepada rakyat, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang Gandum berkata cakera parabola hanya dibenarkan diguna di kawasan pedalaman dan di tempat yang tidak dapat dihubungi oleh perkhidmatan talian tetap.

“Di kawasan pedalaman, cakera parabola dipakai secara meluas untuk mendapatkan data dan perkhidmatan jalur lebar melalui alat dikenali ‘Very Small Aparture Terminal’ atau VSAT,” katanya menjawab soalan Datuk Seri Panglima Abdul Ghafur Salleh (BN-Kalabakan).

Anggota Parlimen tersebut bertanya mengenai penggunaan cakera parabola yang masih tidak dibenarkan kerajaan sedangkan maklumat dan hiburan pada masa kini sudah tiada sempadan.

Salang memberitahu dewan penggunaan cakera parabola dibenarkan hanya bagi tujuan pendidikan jarak jauh dan korporat untuk acara tertentu.

Timbalan menteri itu menolak andaian Abdul Ghafur dalam soalan tambahannya bahawa penggunaan cakera parabola tidak dibenarkan kerana kerajaan ingin menjaga kepentingan syarikat televisyen berbayar ASTRO.

“Sekatan penggunaan cakera parabola bukan kerana mahu menjaga ASTRO disebabkan undang-undang sekatan sudah pun ada sebelum ASTRO, malah ini adalah fakta yang tidak boleh diragui oleh mana-mana pihak”, katanya.

Kepada soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) yang bertanya mengenai tahap keselamatan data dan maklumat bagi pengguna telefon pintar Blackberry, Salang berkata pengguna alat tersebut termasuk bagi pegawai kerajaan perlu dijaga dengan menghad penggunaannya kepada komunikasi tidak sensitif atau yang tidak melibatkan rahsia kerajaan.

Katanya, walaupun tahap keselamatan menerusi penggunaan Blackberry diawasi ketat pihak pengeluar, Research In Motion (RIM) dan tidak mungkin dapat diakses dengan mudah oleh pihak lain, namun pengguna perlu menitik beratkan aspek keselamatan dalam berkomunikasi.

“Pengguna Blackberry perlu sentiasa berwaspada kerana setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan masing-masing serta rahsia tidak dapat dijamin sepenuhnya,” katanya. — BERNAMA

 

10) Adakah kualiti gambar setanding @stro. Biar betul?

       Tiada  perbezaan langsung. Sebenarnya anda memang menonton saluran yang sama. Jadi tentulah kualiti gambar adalah sama. Malah dengan sambungan HDMI ke TV LCD/plasma kualiti gambar adalah lebih memuaskan.

Youtube Reviews:

openbox x5

Skybox F5

 

Layan youtube terus di HDTV

 

Tempahan online lebih menjimatkan

Tempahan online akan di hantar apabila bayaran di terima sepenuhnya. Penghantaran percuma untuk semua negeri di MALAYSIA dengan POSLAJU.